top of page

Achtergrond

16 Zicht vanaf tramperron op de Wilhelmina van Pruisenweg.jpg

Het gebied rondom Knooppunt Laan van NOI verandert 

In de omgeving van station Den Haag Laan van NOI gebeurt veel. Het gebied zal de komende decennia langzaam veranderen in een duurzaam, gemengd gebied met veel nieuwe woningen, werkplekken en hoogwaardige voorzieningen. Dat is een van de ambities die de gemeente Den Haag heeft geformuleerd voor het Central Innovation District (CID, zie kaart). Rondom het station moet een aantrekkelijk en levendig gebied ontstaan voor bewoners, werknemers en passanten. 

 

Station Laan van NOI verandert ook 

Door een toename van het aantal bewoners, werknemers en reizigers zal station Laan van NOI een andere functie krijgen. Het verandert van een voorstadstation in een volwaardige mobiliteitshub voor trein, metro, bus, tram, fiets en deelmobiliteit met sterk verbeterde overstapmogelijkheden. Knooppunt Laan van NOI bedient een groot deel van de stad Den Haag en Leidschendam-Voorburg, maar ook Scheveningen. Het krijgt een volwaardige toegangspoort met twee zichtbare ingangen. Via het knooppunt kunnen grote delen van Nederland snel, comfortabel en goed met openbaar vervoer worden bereikt, net als belangrijke bestemmingen in Den Haag, de kust en de regio. Dat gebeurt ook met nieuwe en verbeterde openbaar vervoer verbindingen door middel van bus, tram en metro. 

 

Fietsers en voetgangers voorop

Met de komst van de Velostrada langs Laan van NOI wordt het knooppunt onderdeel van het sterfietsnetwerk van de regio. De fietsroute vormt de ontbrekende verbinding naar de Binckhorst en station Den Haag HS. Het gebied rondom Laan van NOI krijgt ook een betere verbinding met de ecologische Schenk op de route naar het Beatrixkwartier (Haagse zijde) en het voorzieningencentrum Koningin Julianaplein (Voorburgse zijde). Deze ontwikkelingen samen zorgen voor een groei van de reizigersstromen. Om de beperkte ruimte in en rondom het station optimaal in te richten, is een integrale aanpak nodig. In de openbare ruimte krijgen voetganger en fietser prioriteit. 

 

Oplossingen voor Knooppunt Laan van NOI 

Oplossingen voor Knooppunt Laan van NOI  Voor de toekomst van Laan van NOI zijn op dit moment drie oplossingsrichtingen in beeld, die we hieronder kort beschrijven. Dit zijn voorbeelden. De komende tijd komen daar nog veel meer opties en richtingen bij. U kunt ons daarbij helpen! 
1. De overstapknoop: in deze oplossing wordt Knooppunt Laan van NOI een soort efficiënte overstapmachine met verschillende openbaar vervoersverbindingen die vaak gaan en veel reizigers aankunnen. 
2. De toegangspoort: in deze oplossing vormt Knooppunt Laan van NOI in de toekomst een belangrijke toegang tot de Haagse regio. Hierbij ligt een grotere nadruk te liggen op de mogelijkheden om aangenaam te verblijven rondom Laan van NOI.  
3. Benuttingsalternatief: Hierbij onderzoeken we wat nodig is als het aantal reizigers minder snel groeit dan verwacht.  

De MIRT-verkenning is een open proces. We zijn de komende tijd nadrukkelijk op zoek naar meerdere opties die we willen onderzoeken, voordat we een keuze maken voor een voorkeursalternatief.

plangebied.png
bottom of page